MTA új Humán Tudományok Kutatóháza

Megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának, a Társadalomtudományi Kutatóközpontjának, valamint a Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának helyet adó, mintegy 19 000 m2 hasznos alapterületű új kutatóház szerkezetének építése. A ház szerkezet építésének munkáját, a feladatot közbeszerzési eljáráson nyertes Kalotherm Zrt végzi.

Látványterv

A Kormány és a Magyar Tudományos Akadémia közötti megállapodás alapján 8 milliárd forintos támogatással, kiemelt kormányzati beruházásként egy új, korszerű energiatakarékos Humán Tudományok Kutatóháza épül. Noll Tamás Ybl díjas építész és munkatársai által készített tervek alapján, a IX. kerületben a Vaskapu utca 41. és a Tóth Kálmán utca 4. szám alatt található területen az új kutatóház három tömbből – egy nyolc, egy hat és egy négyemeletes épületből – fog állni.


Látványterv

A Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, a Millenniumi Városközpont közelében épülő kutatóház annak a 2010-ben elindított, átfogó akadémiai programnak a keretében készül el, amelynek eredményeként kutatóintézeti célokra költségesen üzemeltethető ingatlanok helyett a versenyképességet biztosító, korszerű, költséghatékonyan üzemeltethető, a tudományterületek együttműködését elősegítő, 21. századi színvonalú kutatóközpontokban folytathatják munkájukat a kutatók. Az infrastruktúra-fejlesztési program első jelentős beruházása a 2013 őszén felavatott, a lágymányosi egyetemi campuson megtalálható Természettudományi Kutatóközpont felépítése volt.


Látványterv

A most épülő új Kutatóházban a Kutatóközpontok intézeteinek elhelyezési tervét az új épületbe költöző intézmények vezetői készítették el, amelyet további egyeztetéseken pontosítottak. Az építésztervezők, a benyújtott igények és számos helyszíni egyeztetéseik alapján tervezték meg a kutatói szobákat, irodákat, a százötven fős tanácstermet, az olvasótermet, a szemináriumi termeket, valamint az egyes kutatóintézetek tevékenységéhez szükséges speciális helyiségeket, laboratóriumokat.


A nyolcemeletes bölcsészettudományi tömb, a régészet, az irodalom, a néprajz, a művészettörténet, történelem és a filozófia művelőinek fog helyet adni. A négyemeletes társadalomtudományi tömbben a politikai és jogtudományi, a szociológiai, kisebbségkutatási, valamint a közgazdaságtani szakterületek kutatói dolgoznak majd. A hatemeletes épülettömb helyet ad a könyvtárnak, szeminárium termeknek és az archívumoknak. A könyvtári szinteken számtalan kötet elérhető lesz szabadpolcos rendszerben, és a pinceszinten elhelyezkedő tömör raktárban. A három épületrészt négy emelet magasságú aulatömb köti majd össze, amelynek tetején zöld terasz kínál lehetőséget eszmecserékre.

Látványterv

Az egy-, két-, négyszemélyes dolgozószobák, valamint nagyobb területű irodákon kívül egyebek mellett, a multidiszciplináris módszerek használatát lehetővé tévő, régészeti vizsgálatokat segítő DNS-laboratórium és korszerű szerverhelyiség kap helyet az épületegyüttesben, amely nagy sebességű internetkapcsolattal is fog rendelkezni.

A beruházást az MTA LGK Projektiroda vezeti. A 2014 szeptemberében megkezdett munkák nyomán a szerkezetkész épület a tervek szerint 2015. júniusára készül el. A tervek szerint a belsőépítészet és az épületgépészet munkálatai 2015 júniusában kezdődhetnek el. A munkálatok befejezése után a használatbavételi engedélyt 2016. közepén kaphatja meg a kutatóház, amelyet várhatóan ez után vehetnek birtokba a kutatók.

Látványterv A Duna mentén közlekedő 2-es villamossal jól megközelíthető mind a Corvinus Egyetem, mind az Eötvös Loránd Egyetem kampuszai, könyvtárai és az MTA Székháza is. Ez lehetővé teszi az oktatók és diákok mobilitását.


NIIF Logo Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja